- Ostatnie półtora roku to dla Dr. Gerarda intensywny okres inwestycji, jakich nie notowano od lat (…). W Radzyniu Podlaskim zakończono montaż nowoczesnej linii do produkcji wafla, co było jednym z największych przedsięwzięć ubiegłego roku. Natomiast w Międzyrzecu Podlaskim trwa montaż największych w Polsce i Europie linii do formowania czekolad – zdradza w wywiadzie dla Portalu Spożywczego Jarosław Zawadzki, Prezes Dr Gerard. A to nie koniec inwestycji, w planach firmy są już kolejne. Z Prezesem Zawadzkim porozmawialiśmy również o przejęciu Dr. Gerarda przez Adam Foods Group oraz nowościach produktowych.
|
|
2025 rok jest dla Grupy Polmlek czasem przełomu technologicznego. Rośniemy organicznie, jak nigdy dotąd. Budujemy nową strukturę Grupy, bo chcemy być graczem międzynarodowym. Do końca 2026 roku zakłady Grupy będą w 80% zautomatyzowane a robotyzacja osiągnie poziom równy branży automotive. Już we wrześniu zaprezentujemy pierwszą w polskim mleczarstwie superfood factory – mówi Jerzy Borucki, współwłaściciel Polmleku.
|
|
Grupa Specjał rozwija sieć własnych sklepów – dziś to 90 placówek (w tym 31 pod szyldem SPAR), z kolejnymi 10 w planach, co przy reorganizacji i wsparciu dostawców zbliża obrót tego kanału do miliarda złotych.
|
|
Polski system kaucyjny, który ma wejść w życie, budzi kontrowersje wśród samorządowców. Związek Gmin Wiejskich RP podkreśla, że w obecnym kształcie projekt nie spełnia zakładanych celów, a jego wdrożenie może rodzić poważne problemy dla gmin wiejskich. Leszek Świętalski z ZGWRP, wskazuje w rozmowie z Portalem Spożywczym na rozwiązania innych krajów.
|
|
|
|