Newsletter Portalu Spożywczego
Portal Spożywczy Newsletter tygodniowy
13 - 20 XII 2025
Zobacz w przeglądarce
O tym się mówi
Koniec maślanego horroru? Teraz inne ceny straszą jeszcze bardziej
Koniec maślanego horroru? Teraz inne ceny straszą jeszcze bardziej
Premier Donald Tusk, komentując dane GUS o inflacji, zapewnił, że świąteczne zakupy nie będą już tzw. cenowym horrorem. Rzeczywistość sklepowa okazuje się jednak bardziej złożona – choć inflacja faktycznie wyhamowała, przeciętny świąteczny koszyk jest droższy niż rok temu.
O tym się mówi
"Przy tej skali nie wszystko da się przewidzieć". O 30 latach zmian w Biedronce
"Przy tej skali nie wszystko da się przewidzieć". O 30 latach zmian w Biedronce
Ryszard Gil zaczynał w Biedronce w połowie lat 90., gdy sieć stawiała pierwsze kroki, a dziś stoi na czele dużego centrum dystrybucyjnego pod Warszawą. W rozmowie opowiada, jak z lokalnego dyskontu powstał lider rynku, dlaczego logistyka decyduje o przewadze konkurencyjnej i czemu automatyzacja nie oznacza końca pracy dla ludzi.
O tym się mówi
Prezydent wetuje opłatę cukrową i akcyzę. "To nie zdrowie, to łatanie budżetu"
Prezydent wetuje opłatę cukrową i akcyzę. "To nie zdrowie, to łatanie budżetu"
Prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy przygotowane przez rząd, które miały przynieść dodatkowe wpływy do budżetu od 2026 roku. Chodzi o nowelizację przepisów podnoszącą opłatę cukrową oraz podatek od wygranych w grach losowych, a także o ustawę zwiększającą skalę podwyżek akcyzy na alkohol w latach 2026–2027. Kancelaria Prezydenta poinformowała o decyzji w czwartek, a sam Nawrocki uzasadnił weto względami ekonomicznymi, społecznymi i – jak podkreślał – brakiem realnego celu prozdrowotnego.
O tym się mówi
Branża winiarska o wecie dla akcyzy: Liczyliśmy na taką decyzję
Branża winiarska o wecie dla akcyzy: Liczyliśmy na taką decyzję
Głowa państwa nie zgodziła się na wprowadzenie przepisów przewidujących szybszy wzrost stawek podatku akcyzowego na alkohol, zwracając uwagę m.in. na tempo prac nad nowymi regulacjami oraz brak przestrzeni na dostosowanie się rynku do planowanych zmian. Polska Rada Winiarstwa pozytywnie oceniła sprzeciw Karola Nawrockiego, który pozwala utrzymać wcześniej ustalone zasady opodatkowania.
O tym się mówi
Dino bez funduszu socjalnego. Związki: "Nigdy się na to nie zgodziliśmy"
Dino bez funduszu socjalnego. Związki: "Nigdy się na to nie zgodziliśmy"
Pod koniec listopada 2025 r. OPZZ Konfederacja Pracy zwróciło uwagę na brak funduszu socjalnego w Dino, który zgodnie z prawem jest obowiązkiem firm zatrudniających powyżej 50 osób. Jak poinformował nas Główny Inspektorat Pracy, Dino skorzystało z prawa do nietworzenia funduszu, uzgadniając tę kwestię z organizacją związkową. Zapytaliśmy zatem dwa związki zawodowe, które działają w imieniu pracowników tej sieci, czy faktycznie zgodziły się na brak Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych.
Z 10 do 3 zł w rok. Tak pękła "bańka" na maśle
Mleko sery
Z 10 do 3 zł w rok. Tak pękła "bańka" na maśle
Jeszcze droższa kawa w 2026 roku? Globalny popyt rośnie, a spadku cen nie widać
Napoje kawa herbata
Jeszcze droższa kawa w 2026 roku? Globalny popyt rośnie, a spadku cen nie widać
"To skomplikowane”. Jak Grupa Żywiec radzi sobie z regulacyjną presją i spadkiem sprzedaży? (WYWIAD)
Alkohole papierosy
"To skomplikowane”. Jak Grupa Żywiec radzi sobie z regulacyjną presją i spadkiem sprzedaży? (WYWIAD)
Grzegorz Kowalski, Profi SA: Siła nabywcza polskiego konsumenta jest nie tylko w Wilanowie (wywiad)
Owoce warzywa
Grzegorz Kowalski, Profi SA: Siła nabywcza polskiego konsumenta jest nie tylko w Wilanowie (wywiad)
Mlekpol: Nie da się utrzymać bezpieczeństwa żywnościowego bez innowacji i badań
Mleko sery
Mlekpol: Nie da się utrzymać bezpieczeństwa żywnościowego bez innowacji i badań
Czy polskie piekarnie mają szanse w starciu z dyskontami? "Rośnie presja"
Zboża oleiste
Czy polskie piekarnie mają szanse w starciu z dyskontami? "Rośnie presja"
Gigantyczny kryzys i gaszenie pożarów. Czy branża piwna wyjdzie z impasu? (WYWIAD)
Biznes technologie
Gigantyczny kryzys i gaszenie pożarów. Czy branża piwna wyjdzie z impasu? (WYWIAD)
"To jest czas polskich firm na odważne ruchy". Green Holding o akwizycjach w regionie
Owoce warzywa
"To jest czas polskich firm na odważne ruchy". Green Holding o akwizycjach w regionie
2026 dla rynku spożywczego. "Wszystko wskazuje na to, że będzie dobrze" PODCAST
Biznes technologie
2026 dla rynku spożywczego. "Wszystko wskazuje na to, że będzie dobrze" PODCAST
Lasy znikają szybciej niż niepewność wokół przepisów. EUDR przesunięte, jasnych reguł brak
Biznes technologie
Lasy znikają szybciej niż niepewność wokół przepisów. EUDR przesunięte, jasnych reguł brak
"Duża ulga”. Branża piwna o sprzeciwie prezydenta wobec wyższej akcyzy
UE zwleka, Brazylia grozi zerwaniem. Umowa z Mercosurem wstrzymana w ostatniej chwili
Gdzie system żywnościowy jest najbardziej wrażliwy? Ekonomista ostrzega (WIDEO)
Rozwój Spomleku został przyhamowany przez kryzys. "Spadki cen przyszły w złym momencie"
Co dzieje się z eksportem polskiego drobiu? "To ostrzeżenie dla branży"
W Polsce rośnie opłacalność produkcji drobiu i jaj
Eksport polskiego drobiu do Chin znów zagrożony?